Spel + Groen Pepijntje - Nationaal Spaarfonds 2024

Ga naar de inhoud

Spel + Groen Pepijntje

Spaarfonds
spel
Het Spaarvarkenspel (variant op Ganzenbord) werd omstreeks 1940 uitgegegeven door N.V. NATIONAAL SPAARFONDS vereenigd met "DE AMSTERDAMSCHE SPAARKAS N.V." te 's-Gravenhage, zoals op het 'omslag' is te lezen (klik op het spel). Op de plaat is op een aantal plaatsen het groene spaarvarkentje te zien dat door de Amsterdamsche Spaarkas tot embleem was gekozen. Op elk van de vakjes wordt een stukje van een sprookje verteld over een jongetje dat van een bosfee het groene spaarvarkentje krijgt. Het spel behoort sinds oktober 2016 tot de collectie GD. Het wordt gespeeld met gewone pionnetjes, groene spaarvarkentjes was leuker geweest! Een ode aan het groene spaarvarkentje van de hand van Anna van Gogh - Kaulbach in de Sumatra Post van 2 maart 1922 is eveneens te lezen als je op het spel klikt.
boekje
“Groen Pepijntje, het varkentje dat geluk brengt”. Info boekje: ± 1935; 14,1x19,75 cm, gebrocheerd, 8 pagina’s.
Het van de Amsterdamsche Spaarkas overgenomen spaarvarkenlogo van de NV Nationaal Spaarfonds heet Groen Pepijntje. Tsja… Stuiverbuik, Centebuik voor een spaarvarken kan ik me nog voorstellen, maar met Pepijntje voor een varken heb ik wat moeite. Pepijn is een jongens voornaam die met name in de vroege middeleeuwen populariteit genoot. Pepijn schijnt bovendien ‘paardenvriend’ (uit het Germaans) te betekenen, wat niks met (spaar-)varkens van doen heeft.
Dikkie Krulstaart
Het NSF gaf meerdere boekjes uit. Zo ook "Dikkie Krulstaart, Grietje Flapoor en het Spaarvarken". Het groene NSF spaarvarken is hierin getransformeerd tot huis voor de konijntjes. Info boekje: ± 1935 -1940; gebrocheerd.
NV Nationaal Spaarfonds
Spaarvarkens sparen is je erfgoed bewaren
versie 5.3 - 21 mei 2024
© 2005 - 2024 GD projecten
gd@piggybanks.nl   
Terug naar de inhoud