Ansichtkaarten - Nationaal Spaarfonds 2024

Ga naar de inhoud

Ansichtkaarten

Spaarkas
ansichtkaart
ansichtkaart
ansichtkaart
ansichtkaart
ansichtkaart
Deze ansichtkaarten werden uitgegeven omstreeks 1925 en zijn ontworpen door M. Güthschmidt, oprichter van studio Güthschmidt, Nederlands oudste commerciële reclamestudio. Hij maakte verschillende soorten cartoons voor De Sportkroniek in 1916-1917 en deed commerciële affiches voor producten als thee, zeep, brood, luchtvaartbedrijven en de eerste elektrische apparaten. In de jaren 1920, tekende hij honderden plaatjes voor de Nederlandse toastfabriek Haust die, samen met een strip van de tekst, werden verpakt met hun producten. Hij werkte mee aan Verkade albums, maakte heel veel (nu beroemde) schoolplaten en de ansichtkaarten voor de Amsterdamsche Spaarkas, zoals deze serie A uit 1925. Of er ooit een serie B heeft bestaan is mij niet bekend.
Nummer A6 ontbreekt. Wie hem heeft mag mij een seintje geven!

ansichtkaart
ansichtkaart
ansichtkaart
ansichtkaart
Het centrale motief in deze ansichtkaarten is (uiteraard) sparen. Het groene spaarvarken is overal duidelijk zichtbaar en is ontleend aan het logo van de Amsterdamsche Spaarkas.
Het eerste aardewerken groene spaarvarken met de bekende inscripties zou pas 10 jaar na de uitgifte van de ansichtkaarten (1925) komen. Dat was na de fusie met de NV Nationaal Spaarfonds.
NV Nationaal Spaarfonds
Spaarvarkens sparen is je erfgoed bewaren
versie 5.2 - 22 februari 2024
© 2005 - 2024 GD projecten
gd@piggybanks.nl   
Terug naar de inhoud